Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı 2. Sınıf öğrencilerindan Sude SÜNBÜL’ün Proje Yürütücüsü, yine aynı sınıftan Berra Ceren ÇAVAŞ ve Burak KESKİN’in araştırmacı olduğu proje “Farklı Yerleşme Okullarındaki Öğrencilerin Doğal Ortam Algılarının Karşılaştırılması” adını taşımaktadır.
Bu proje kapsamında biri kırsal kesimde diğeri şehirde yer alan okullardaki öğrencilerin “doğal ortam algıları” geliştirilecek bir ölçek yardımıyla elde edilecek ve veriler analiz edilerek sonuçlar ortaya konacaktır. Projenin çevre eğitimi konusunda idarecilere kaynaklık etmesi umulmaktadır. Ayrıca proje, öğretim sürecinde geliştirilecek materyallere de kaynaklık edebileceğinden araştırmanın sürdürülebilir kalkınma amaçlarına da hizmet etmesi öngörülmektedir. Farklı yerleşmelerde yer alan insanların doğal ortamla ilgili görüş ve düşüncelerinin neler olduğu ve insanların neden farklı düşüncelere sahip olduğu gibi hususların ortaya konularak konuya ilişkin benzerlik ve farklılıkların açıklanması, ileride konuyla ilgili yapılacak planlamaların ve alınacak kararların isabetli olması bakımından büyük önem taşır.
Desteklenmeye hak kazanan 2. Proje ise “6 Şubat Depremlerinin Gastronomi ve Yemek Kültürü Üzerine Etkileri: Hatay İli Örneği” adını taşımaktadır.
Anabilim Dalımız 2. Sınıf öğrencisi Sıla Öztürk’ün üstlendiği projede araştırmacı görevini Elifnur Zeki ve Mehmet Yiğit Savaş yapacaktır. Oldukça gündemde olan bir konuya ilişkin olan “6 Şubat Depremlerinin Gastronomi ve Yemek Kültürü Üzerine Etkileri: Hatay İli örneği adlı araştırma projenin temel amacı; Türkiye’de 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinin gastronomi üzerine etkilerini ortaya koymaktır. Bu kapsamda Türkiye’nin Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesinde birincisi saat 04.17’de, 7,6 büyüklüğünde ve ikincisi saat 13.24’te gerçekleşen ve beraberinde 11 ili de etkileyen 6 Şubat depreminin etkilerini bölgenin gastronomi ve yemek kültürü üzerindeki etkilerini araştırmak ve incelemektir. Bu kapsamda depreme maruz kalan ve birçoğunun gastronomi alanında tanındığı 11 ilimizde, önlemler alınmaması durumunda birçok yerel ve orijinal lezzetin yok olma veya diğer bölgelerle etkileşim sonucunda entegre olması dolayısıyla orijinalliğini ve yerelliğini kaybetme tehlikesi ele alınacaktır. Proje 6 Şubat depremlerinin Hatay ili özelinde ilin gastronomi kültürüne etkileri ortaya konulacaktır.
Her iki proje de Ana Bilim Dalı başkanı Prof. Dr. Salih ŞAHİN’in danışmanlığında yürütülecektir.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.